Herdenking 15 augustus Rumah Kita
Op zaterdag 15 augustus herdachten we bij ons Verpleeghuis Rumah Kita, het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, in het Koninkrijk der Nederlanden. Rumah Kita vierde 75 jaar Vrijheid. Vanwege de Corona maatregelen was de herdenking soberder dan voorgaande jaren, slechts een paar bewoners konden aanwezig zijn. Toch was de herdenking ook nu indrukwekkend.
Veel van onze bewoners hebben 75 jaar geleden het einde van de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt. Alles wat daarna gebeurd is staat bij hen nog heel scherp in het geheugen gegrift. We stonden stil bij het leed dat een groot en divers deel van onze samenleving diep heeft getroffen en dat nog altijd doorwerkt tot op de dag van vandaag.
Melati
Veel van de aanwezigen droegen een speldje met een Melati, de Indische jasmijn, deze wordt gedragen als nationaal symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.
Ceremonie
Tijdens de herdenking stonden we stil bij de rituelen die bij deze herdenking horen. Een van de bewoners plaatste de zeven-kleuren-bloemen in een schaal en een van hen ontstak het vuur. De heer Van Rumund, burgemeester van Wageningen, hield een toespraak. Amber Nefkens zong een lied gebaseerd op een gedicht van haar grootmoeder die bij Rumah Kita woont. De Trompettist de heer Kan blies de signaal Taptoe waarna er een minuut stilte volgde. Emmy Kwakkel zong daarna het Wilhelmus waarbij de vlag werd gehesen. Twee bewoners legden namens alle bewoners van Rumah Kita een krans. Burgemeester Van Rumund legde namens de gemeente Wageningen een krans en namens de 2e, 3e en 4e generatie werd er een krans gelegd door Shirley (medewerkster van Rumah Kita), haar dochter en kleinkinderen.
Na afloop van de ceremonie was er voor bewoners de hele dag de gelegenheid om een bloem bij het monument in de tuin van Rumah Kita te leggen.
Video’s
Het was een bijzondere en indrukwekkende herdenking. De gehele herdenking is gefilmd, zodat de bewoners die dit jaar vanwege corona niet aanwezig konden zijn, de herdenking ook kunnen bekijken.
Omroep Gelderland was aanwezig en maakte een artikel en een video van de herdenking. KLIK HIER om het bericht van Omroep Gelderland te openen.