Uitdagingen vergrijzing
Bonaire en Nederland
Marwi Bos is specialist ouderengeneeskunde bij Zinzia. Zij is naar Bonaire vertrokken om daar drie maanden in een verpleeghuis te werken. Ze houdt ons op de hoogte van haar avontuur.
Vandaag gaat het over de uitdagingen waar Bonaire (en Nederland) voor staan met betrekking tot vergrijzing. De groeiende ouderenpopulatie en hoe we alle mensen die dat nodig hebben straks van zorg kunnen voorzien.
Gemiddelde leeftijd en dementie neemt toe
Bonaire heeft een verpleeghuis met 75 plekken op ondertussen 20.000 inwoners. Het aantal plekken was tien jaar geleden genoeg, maar ook hier neemt de gemiddelde leeftijd en dementie toe en zijn er eigenlijk te weinig plekken voor het aantal mensen dat verpleeghuiszorg nodig heeft. Daarnaast is het hier, net zoals in Nederland een uitdaging om voldoende personeel aan te trekken om de zorg ook daadwerkelijk te kunnen leveren.
Inzet familie, dagbesteding en respijtzorg
De manier waarop dat nu wordt opgelost is met veel inzet van familie, veel dagbesteding voor ouderen en de mogelijkheid tot respijtzorg (maximaal 3 maanden per jaar). Vooral tijdens de kerstdagen is de respijtzorg vol: veel mantelzorgers gaan zelf op bezoek bij familie en laat de zorgvrager achter bij de tijdelijke opvang. De mantelzorgers hebben de vakantie nodig om bij te komen van alle zorg die ze gedurende het jaar bieden.
Er zijn veel ouderen die bij familie in huis wonen en geen plekje meer voor zichzelf hebben. Het zijn de mensen die als ze in het ziekenhuis belanden ook echt geen plekje lijken te hebben om naar terug te gaan. Problemen waar we in Nederland ook steeds vaker tegenaan lopen. Mensen blijven langer thuis, maar dat betekent ook dat het sneller, ook thuis, niet meer gaat als er iets gebeurd.
Toekomstbestendige ouderenzorg
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is in Nederland en op Bonaire druk bezig om te zorgen dat de ouderenzorg meer toekomstbestendig wordt, maar het helpt als we als zorgmedewerkers aangeven wat nodig is. Wie anders dan wij, de mensen die in de ouderenzorg werken, hebben een idee van wat er nodig is om de ouderenzorg ook de komende jaren voor iedereen toegankelijk te maken?
Klik hier voor het eerste verhaal van Marwi.