Ga naar de inhoud
Geplaatst op 25 september 2024

15 jaar Zinzia! Ga mee terug in de tijd

Dit jaar bestaat Zinzia 15 jaar! Een bijzondere mijlpaal. Wist je dat Zinzia is ontstaan als een fusie tussen verschillende zorgorganisaties? We gaan terug in de tijd, naar het allereerste begin. Lees je mee?

Het begin – Oranje Nassau’s Oord

De geschiedenis van Zinzia begint in 1898, in Wageningen. Daar was de koninklijke residentie van koningin-moeder Emma: Oranje Nassau’s Oord. In dat jaar besluit zij dat haar residentie een sanatorium voor longpatiënten wordt. In de jaren ‘70 wordt het sanatorium omgevormd tot een verpleeghuis.

De Rijnhof

Eind jaren ’80 sluit De Rijnhof zich aan bij stichting Oranje Nassau’s Oord. De Rijnhof was ooit een hotel in het centrum van Renkum. Na de oorlog werd het een verpleeghuis.

De Lingehof

Later, in 1998, neemt stichting Oranje Nassau’s Oord het initiatief voor de bouw van locatie De Lingehof in Bemmel.

Rumah Kita

In 1958 werd Rumah Kita in Wageningen opgericht als ‘Stichting Dennenrust’, naar de toenmalige locatie Dennenrust. Vanaf het begin bedoeld voor ouderen uit voormalig Nederlands-Indië. Inmiddels is Rumah Kita een landelijk expertisecentrum voor cultuurgebonden zorg, gericht op Indische en Molukse mensen.

Kennis en kracht bundelen

Oranje Nassau’s Oord, De Rijnhof en De Lingehof, samenwerkend als ‘Stichting Oranje Nassau’s Oord’, besloten samen met Rumah Kita hun kennis en kracht te bundelen. Zo ontstond in 2009 Zinzia Zorggroep. Op 1 juli 2009 werd de nieuwe Zinzia vlag gehesen om de nieuwe naam te onthullen.

En die naam?

Waar komt de naam Zinzia vandaan? We hebben er een aantal oude nieuwsbrieven van Stichting Oranje Nassau’s Oord op nageslagen. Hieruit blijkt dat het toenmalige bestuur op zoek was naar een naam die ‘sprankelt, energie geeft en leven en vrolijkheid uitstraalt.’ Samen met medewerkers en vertegenwoordigers van de cliëntenraden is uiteindelijk gekozen voor Zinzia. Een naam die wat ons betreft zeker voldoet aan de eisen van het toenmalige bestuur!