Vrijwilliger bij Zinzia | Aafke Kooper
Aafke Kooper
Vrijwilliger bij Zinzia – Aafke Kooper
Samen koken, bewoners naar de kerkdienst brengen, een kastje opknappen, een spelletje spelen, lachen, praten en vooral luisteren. De vrijwilligers bij Zinzia zijn onmisbaar. Zij bezorgen de bewoners en de medewerkers een glimlach op het gezicht. Wie zijn ze? En waarom zetten zij zich in als vrijwilliger? In deze editie vertellen we het verhaal van Aafke Kooper.
Aafke Kooper (58) groeide op in Arnhem, in een gezin van tien kinderen. Als jongste van de familie heeft ze geleerd om haar eigen weg te vinden. Na de MAVO zocht ze naar haar plek en volgde verschillende opleidingen, maar vond pas echt haar roeping toen ze op haar twintigste vrijwilligerswerk ging doen in Finland. Hier werkte ze met mensen met lichamelijke en geestelijke beperkingen, wat een diepe indruk op haar maakte. Het was haar eerste echte kennismaking met de zorg en het gaf haar veel voldoening.
Na haar terugkeer in Nederland begon Aafke aan een lange carrière in de hotellerie, waar ze 30 jaar lang met veel toewijding werkte. Toch bleef de wens om iets voor anderen te betekenen altijd aanwezig. Daarom is ze begonnen met vrijwilligerswerk op de Lingehof in Bemmel. Inmiddels is Aafke nu 18 jaar een vertrouwd gezicht bij De Lingehof, waar ze met dezelfde toewijding als in haar vroegere werk elke dag klaarstaat voor de bewoners.
Kleine gebaren maken een groot verschil
Aafke’s dagen bij De Lingehof zijn nooit hetzelfde. “Ik speel spelletjes, wandel met bewoners, drink samen koffie en maak een praatje,” vertelt ze. Ze vindt het fijn om intensief contact te hebben met een paar bewoners, vooral op de afdeling Psychogeriatrie (PG), waar ze al snel een band met mensen opbouwt. “Op de afdeling PG voelen de bewoners vaak direct aan dat ik er echt voor hen ben. Het zijn juist de kleine momenten, zoals samen een mandala maken of rustig naast iemand zitten, die het werk zo waardevol maken,” zegt Aafke. Dit soort eenvoudige, persoonlijke contacten zijn niet alleen belangrijk voor de bewoners, maar geven Aafke zelf ook veel voldoening.
Een bijzondere motivatie door een verlies
De reden dat Aafke vrijwilligerswerk ging doen, is te herleiden tot een belangrijk moment in haar leven: het verlies van een goede vriendin die leed aan het syndroom van Korsakov. “We waren twintig jaar lang heel close, en toen ze overleed, bleef ik achter met een leegte. Ik wilde daarna iets doen dat echt bij me paste, iets waar ik van betekenis kon zijn,” legt ze uit. Dat gevoel vond ze terug in haar werk bij De Lingehof, waar ze anderen kan geven wat ze zelf soms heeft gemist in haar leven.
De kracht van een luisterend oor
In de afgelopen 18 jaar heeft Aafke als vrijwilliger bij Zinzia talloze mooie momenten meegemaakt. Eén van die momenten herinnert ze zich nog heel goed. “Ik zag een vrouw die ik nog niet zo goed kende, verdrietig in de gang zitten. Ik probeerde contact te maken, maar dat ging niet meteen. Toch bleef ik bij haar zitten, rustig en zonder te pushen. Uiteindelijk pakte ze mijn hand en zo hebben we anderhalf uur gezeten,” vertelt Aafke. Dit soort momenten, waarin bewoners zich begrepen en gezien voelen, laten haar zien hoe belangrijk haar werk is. “Het zijn geen grote dingen, maar juist deze kleine gebaren maken een groot verschil,” zegt ze met een glimlach.
De uitdaging om grenzen te bewaken
Toch kent het vrijwilligerswerk ook zijn uitdagingen. Aafke geeft eerlijk toe dat ze soms moeite heeft om haar grenzen te bewaken. “Bewoners willen vaak dat ik langer blijf, en dat vind ik lastig, want ik wil er graag voor iedereen zijn,” vertelt ze. Maar door de jaren heen heeft ze geleerd om voor zichzelf op te komen en op tijd te stoppen. “Ik weet nu dat ik er alleen voor anderen kan zijn als ik goed voor mezelf zorg.”
Respect staat altijd centraal
In alles wat Aafke doet, staan respect en vriendelijkheid voorop. “Ik behandel iedereen zoals ik zelf behandeld wil worden. Dat is voor mij heel belangrijk,” benadrukt ze. Dit respect is de kern van haar manier van werken. Het is een boodschap die ze graag aan anderen wil meegeven: “Geef nooit op, wees altijd jezelf, en behandel anderen met het respect dat ze verdienen.”
Doe Mee!
Vrijwilligerswerk bij Zinzia kan op verschillende manieren ingevuld worden. Koken, samen spelletjes spelen, bewoners brengen naar de dienst, chauffeur en nog veel meer. Waar zet jij je voor in? Klik hier voor de mogelijkheden.