Bewoners Oranje Nassau’s Oord verhuizen naar nieuwbouw
Zinzia Zorggroep heeft het nieuwbouwtraject van het psychogeriatrisch verpleeghuisdeel van Oranje Nassau’s Oord afgerond. Na jaren van voorbereiding is gedurende anderhalf jaar hard gewerkt om de nieuwbouw te realiseren. Nu de nieuwbouw is voltooid, verhuizen de bewoners naar hun nieuwe thuis.
Verhuizing
In de week van 13 tot en met 17 januari 2020 verhuizen de bewoners van Oranje Nassau’s Oord naar de nieuwbouw op hetzelfde landgoed. Elke dag zullen de bewoners van een paar woningen verhuizen. De nieuwbouw bestaat uit het Booggebouw (halve cirkel) die verbonden is met het monumentale gebouw van Zinzia. Het Booggebouw heeft twee verdiepingen met uitzicht op natuurgebied Renkums Beekdal en één verdieping kijkt uit op de boskant. Daarnaast is het kleinere Cirkelgebouw (cirkelvormig) ontworpen met drie verdiepingen, dat geheel los staat van de rest. Ook hier hebben veel appartementen uitzicht op de prachtige natuur rondom het landgoed van Oranje Nassau’s Oord. Zowel de gezamenlijke ruimte (zie afbeelding) als de binnen én buitenkant van de gebouwen zijn voorzien van een warme houten afwerking. Dit geeft een hele huiselijke en gezellige uitstraling en sfeer.
Thuis voelen
We hopen dat de bewoners zich snel thuis voelen in hun nieuwe huis. Over het algemeen zijn de bewoners vrij rustig onder de verhuizing. Veel bewoners hebben uitzicht gehad op de bouw en zijn als het ware een beetje meegegroeid met de veranderingen. En natuurlijk kijken zij er naar uit dat ze een eigen kamer en badkamer krijgen en daardoor meer privacy.
We hopen dat ook de medewerkers en vrijwilligers zich snel thuis voelen. Verzorgende Bianca Kuenen zegt hierover: “De bewoners gaan kleinschalig wonen met als gevolg dat wij als medewerkers anders zullen gaan werken. Er is dan minder onderscheid tussen de verschillende functies, je werkt meer samen en bent meer op elkaar aangewezen. Of je nou woonbegeleider, helpende of verzorgende bent. Je doet het echt samen. Ik heb er zin in!” Voor vrijwilligers zijn er ook veranderingen. Een deel van het vrijwilligerswerk zal namelijk heel persoonlijk op de kleinschalige woning plaatsvinden.
Ook Hans Somer, bestuurder van Zinzia, hoopt dat mensen zich snel thuis voelen: “Nieuwbouw is noodzakelijk omdat het huidige gebouw, dat in de jaren negentig gebouwd werd, op langere termijn niet meer zou voldoen qua inrichting en gebruik. Het ontwerp sluit aan op de nieuwe tijdgeest en behoeften van mensen met dementie. Een nieuw verpleeghuis staat er niet van het ene op het andere moment. Daar zijn jaren van voorbereiding aan vooraf gegaan. En als het dan zover is dat je bewoners, medewerkers en vrijwilligers zo’n prachtige en moderne plek kunt bieden om te wonen en te werken, mogen we daar met elkaar ook best trots op zijn.”
Kleinschalig wonen
Er zijn 126 appartementen gebouwd, waarbij de bewoners ervaren dat ze in een huis woonachtig zijn en ook onderdeel zijn van de dagelijkse routine in hun huis. Er zijn veertien woongroepen met maximaal negen bewoners; ieder met zijn of haar eigen badkamer. Het is een ‘veilige’ omgeving met een juiste dosis prikkels. Alle privékamers hebben een directe verbinding naar buiten. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ruimte waar men ook de andere bewoners kan ontmoeten. Het gebouw biedt volop ruimte aan mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers om een bijdrage te leveren aan dat wat er toe doet voor de bewoners. De nieuwbouw maakt het kleinschalig wonen en werken nu echt mogelijk.
KLIK HIER voor het artikel in de Gelderlander. En zie hoe mevrouw Palm tijdens de verhuizing geniet van de muzikale ontvangst en het welkom door de lakei.