Podcast Oranje Nassau’s Oord als Huis van Aankomst
“Ik sprak met mijn moeder, die deze maand alweer 87 jaar wordt, over haar leven, haar jeugd en over haar werk als maatschappelijk werkster in Wageningen. Mijn vader vertelde dat ze nog een doos op zolder hadden staan met spullen uit die tijd. En daar zat het schriftje van mijn moeder bij”, vertelt Anton van Renssen, historicus en maker van de podcast Oranje Nassau’s Oord als Huis van Aankomst. Dat schriftje is de aanleiding geweest voor de zesdelige podcastserie Oranje Nassau’s Oord als Huis van Aankomst. De podcast is op 5 december, 65 jaar na Zwarte Sinterklaas, gelanceerd in de bibliotheek van Wageningen.
Zwarte Sinterklaas
Dit jaar is het 65 jaar geleden dat toenmalig Indonesische president Soekarno op 5 december wereldkundig maakte dat alle mensen met een Nederlandse nationaliteit Indonesië moesten verlaten. Tienduizenden ontheemde Indische Nederlanders kwamen in de maanden die volgden, grotendeels per boot, aan in Nederland. Relatief veel van hen leden aan tuberculose en moesten daarom in quarantaine of isolatie. Dat gebeurde onder andere in het sanatorium voor longlijders Oranje Nassau’s Oord in Wageningen. De repatrianten kregen hulp van de maatschappelijk werksters van de gemeente Wageningen. “Mijn moeder was pas twee maanden aan het werk als maatschappelijk werkster toen het Zwarte Sinterklaas was. Het was geen gemakkelijke baan. Gezinnen werden uit elkaar gehaald. Vrouwen werden verpleegd op de vrouwenafdeling, mannen op de mannenafdeling en kinderen ook weer apart. Mijn moeder, ze heette voor haar huwelijk nog juffrouw Verburg, bezocht de kinderen. Zij had de belangrijke taak om de opname voor de ouders, en dan met name de moeders, zo wat dragelijker te maken. Dankzij mijn moeder hadden ze toch nog soort van contact met hun kinderen”, vertelt Anton tijdens de lancering. In het schriftje noteerde Antons moeder haar bezoeken. Waarom ze dat deed? Dat weet ze niet meer, “daar ben je wel een beetje laat mee”, zegt mevrouw Van Renssen in de podcast.
Podcast
De podcast vertelt het verhaal van Antons moeder. Anton duikt hiervoor de geschiedenisboeken in en praat met oud-verpleegsters, nabestaanden van patiënten en een Nederlanders van Molukse origine die er als kind lag. In zes afleveringen wordt de luisteraar meegenomen terug naar toen, toen Oranje Nassau’s Oord een sanatorium voor longlijders was.
De podcast is te luisteren op Spotify en Apple Podcast.