Ga naar de inhoud
Geplaatst op 30 maart 2023

Wens van Joni gaat in vervulling bij De Lingehof

“Veel ouderen zitten alleen maar op hun kamer. Ik wilde iets voor ze organiseren zodat ze iets leuks hebben om naar uit te kijken”, zegt de 11-jarige Joni. Ieder jaar staat er tijdens de kerstmarkt in Bemmel een wensboom. Basisschoolleerlingen uit Bemmel en van een school in Haalderen mogen hier hun wens voor een ander inhangen. De wens van Joni: samen met andere kinderen iets leuks doen met de ouderen.

In de gemeenschappelijke ruimte van De Lingehof druppelen de bewoners langzaamaan binnen. De kinderen van groep 8 van basisschool De Borgwal uit Bemmel zijn er helemaal klaar voor. Vandaag gaan ze samen met de bewoners paasstukjes maken. Zo komt de wens van Joni in vervulling. “Kom oma, we gaan iets moois maken!”, zegt ze tegen de tante van haar vader, die ze oma noemt. Oma, mevrouw Moerkerk, woont hier nu anderhalf jaar. “Ben jij zo creatief dan?”, vraagt ze aan Joni. Voor mevrouw Moerkerk op tafel ligt een rond, groen steekschuim en verschillende soorten bloemen. Een klasgenoot van Joni loopt rond met een dienblad vol vrolijke hangers van paaseieren en haasjes. Het maakt de paasstukjes helemaal af.

Wensboom
“Zo mooi dat Joni deze wens heeft ingediend”, zegt Lianne Geurtsen. Lianne is van de organisatie van de wensboom. De wensboom is een actie van de ondernemersvereniging van Bemmel. De ondernemers dragen, door wensen uit te laten komen, zo bij aan de maatschappij. Elk jaar hangen er hele verschillende wensen in de boom. “Zo was er eens een meisje die een nieuwe cavia voor haar buurmeisje wilde, de cavia was pas geleden doodgevroren. En een ander voorbeeld is de wens van iemand die graag wilde dat haar buurvrouw die ziek was nog mooi op de foto zou gaan”, geven Lianne en Cilia Peters, eveneens van de organisatie, als voorbeelden. De organisatie probeert zoveel mogelijk wensen in vervulling te laten gaan.

Ondertussen is Thijs meneer De Haard aan het helpen. “Hij helpt mij goed hoor, hij is er de hele tijd bij. Over het algemeen lukt het goed om het stukje te maken”, vertelt meneer De Haard. Uiterst geconcentreerd en met volle precisie knipt Thijs de takjes kort en steekt ze voorzichtig in het steekschuim. Tussendoor een gele tulp en wat witte bloemen. “Ik heb het nog nooit eerder gedaan. Meneer vindt het ook leuk om zelf wat te doen”, zegt Thijs. Een medewerker Welzijn loopt langs: “Wie wil er lint voor om het stukje? Paars of oranje?” Thijs kijkt meneer aan: “Wilt u lint?” Het is het paarse lint geworden. Er komt een mooie strik om het paasstukje. De twee blijven als een van de laatsten zitten, de overige bewoners zijn met hun paasstukje terug naar hun woning. Maar Thijs en meneer De Haard, die hebben de smaak te pakken!