Niet-aangeboren hersenletsel
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) verwijst naar schade aan de hersenen die is ontstaan als gevolg van een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening. De schade kan aanzienlijke veranderingen en uitdagingen met zich meebrengen. Dit aanpassingsproces kan erg ingrijpend zijn. Zinzia begeleidt u of uw dierbare hierbij, voor een leven met kleur. Dit doen we samen met uw netwerk en onze vrijwilligers, informele ondersteuning noemen we dat.
Wat is het verschil tussen aangeboren en niet-aangeboren hersenletsel?
Het verschil tussen aangeboren hersenletsel en niet-aangeboren hersenletsel is het moment waarop de schade aan de hersenen optreedt. Bij aangeboren hersenletsel treedt de schade op voor of tijdens de geboorte. Bij NAH ontstaat hersenschade na de geboorte. Zowel geboren als niet-aangeboren hersenletsel kan fysieke, cognitieve, emotionele en gedragsproblemen veroorzaken.
Welke symptomen komen voor bij niet-aangeboren hersenletsel?
De symptomen van niet-aangeboren hersenletsel kunnen van fysieke, cognitieve, emotionele en gedragsmatige aard zijn. Voorbeelden van fysieke symptomen zijn onder meer verlamming of zwakte in bepaalde delen van het lichaam en epileptische aanvallen. Cognitieve symptomen zijn onder meer geheugenproblemen en moeite met het begrijpen van taal. Emotionele en gedragsmatige symptomen van niet-aangeboren hersenletsel lopen uiteen van depressie tot verminderde impulscontrole.
Welke vormen van niet-aangeboren hersenletsel zijn er?
Er zijn verschillende vormen van NAH:
- Traumatisch hersenletsel (THL) treedt op als gevolg van een extern trauma aan de hersenen, zoals een auto-ongeluk.
- Beroerte, wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt onderbroken, beschadigt het hersenweefsel. Dit kan zowel een verstopping van een bloedvat als een bloeding in de hersenen zijn.
- Hypoxisch-anoxisch hersenletsel ontstaat als de hersenen te weinig of helemaal geen zuurstof krijgen als gevolg van een verdrinking of hartstilstand.
- Infecties kunnen het centrale zenuwstelsel aantasten en letsel aan de hersenen veroorzaken. Dit kan zowel een ontsteking van de hersenvliezen als een ontsteking van de hersenen zijn.
- Hersentumoren, zowel goedaardig als kwaadaardig, die in de hersenen groeien, kunnen druk uitoefenen op omliggende weefsels en (symptomen van) hersenletsel veroorzaken.
- Neurodegeneratieve aandoeningen, waarbij zenuwcellen in de hersenen of het zenuwstelsel door ziekten langzaam afsterven. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, MS en ALS.
Is niet-aangeboren hersenletsel een psychische stoornis?
Niet-aangeboren hersenletsel is geen psychische stoornis, maar het is mogelijk dat mensen met NAH ook psychische stoornissen ontwikkelen als gevolg van hun letsel, zoals depressie. Bij Zinzia onderscheiden we NAH en psychische stoornissen om kwetsbare ouderen zorg op maat te bieden. Dit doen we samen met het netwerk van de bewoner en onze vrijwilligers, informele ondersteuning noemen we dat. Zorg die aansluit bij specifieke behoeften en wensen. Dit bieden wij onder meer aan bij Oranje Nassau’s Oord (ONO) in Wageningen en Rumah Kita in Wageningen.
Is niet-aangeboren hersenletsel blijvend?
Sommigen herstellen volledig van (mildere vormen van) NAH, anderen kampen levenslang met de gevolgen ervan. Bij Zinzia bieden wij ook kwetsbare ouderen met niet-aangeboren hersenletsel een leven met kleur. Dat betekent dat wij zorg en ondersteuning bieden bij de veranderingen en uitdagingen die gepaard gaan met NAH, zoals het verlenen van lichamelijke zorg.
Niet-aangeboren hersenletsel begeleiding
Zinzia biedt kwetsbare ouderen met niet-aangeboren hersenletsel een rustige, beschermde woonomgeving, passende zorg en behandeling. Wilt u hierover meer weten? Neem dan contact met ons op.
Kunnen we iets anders voor u betekenen?
Bij Zinzia staat uw welzijn centraal. We streven naar een positieve ervaring tijdens uw verblijf bij ons. Mocht u ergens tegenaan lopen of vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Kunnen we iets anders voor u betekenen?
Download meer informatie
Bekijk onze selectie informatieve documenten, die waardevolle inzichten en ondersteuning kunnen bieden bij niet-aangeboren hersenletsel.